وقوع بیماری شانکر نهال های آووکادو ناشی از قارچ Botryosphaeria dothidea در ایران

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1835-25IPPC (R2)
نویسندگان
1کارشناس آزمایشگاه گروه گیاهپزشکی
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3دانشجوی ارشد گیاهپزشکی
چکیده
آووکادو (Persea americana) از درختان میوه‌‌دار است که در مناطق گرمسیری و مدیترانه‎‌ای قادر به رشد است. میوه آووکادو گوشتی، سبز براق با هسته‌ای درشت بوده و ارزش غذایی بالایی دارد. این گیاه در دهه 1340 شمسی وارد ایران شد. بیش از 50 هکتار از باغات شمال کشور زیر کشت آووکادو قرار دارد. قارچ Botryosphaeria dothidea از خانواده Botryosphaeriaceae عامل بیماری زوال و شانکر در بسیاری از گونه‌های گیاهان چوبی در دنیا می‌باشد. مطالعه حاضر برای بررسی عامل بیماری شانکر بر روی نهال‌های آووکادو در مازندران صورت گرفت. نمونه‌برداری از شانکرهای تشکیل شده روی ساقه آووکادو انجام شد. پس از مراحل ضدعفونی معمول، نمونه‌ها روی محیط سیب زمینی دکستروز اگار (PDA) کشت شد. پس از 3 روز، کلنی‌های سفید متمایل به خاکستری در اطراف نمونه‌ها ظاهر شدند. کلنی‌ها بعد از یک هفته به رنگ سیاه در آمدند. بررسی ویژگی‌های مرفولوژیکی جدایه‌ها شباهت آنها را با قارچ Botryosphaeria نشان داد. برای تائید مولکولی جدایه منتخب بخشی از ناحیه Internal Transcribed Spacer (ITS) rDNA با استفاده از جفت پرایمرITS1 و ITS4 تکثیر و محصول PCR توالی‌یابی شد. توالی‌های بدست آمده با سایر توالی‌های موجود در بانک ژن (NCBI) مقایسه گردید و آنالیز بلاست شباهت 100% را با توالی قارچ Botryosphaeria dothidea نشان داد. تست بیماریزایی با قراردادن قطعه‌ای به ابعاد cm25/0 از مسیلیوم قارچ (کشت یک هفته‌ای) برروی شاخه‌های آووکادو انجام شد. دوهفته بعد از آلودگی علامتی نزدیک به علائم مشاهده شده در باغات آلوده ایجاد شد. از نمونه‌های آلوده شده، قارچی مشابه جدایه‌های اولیه جداسازی شد. گزارش‌هایی از ایجاد شانکر توسط این قارچ در سایر مناطق کشت این محصول در دنیا وجود دارد. این اولین گزارش از گونه B. dothidea به عنوان عامل شانکر آووکادو در ایران می‌باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Occurrence of canker disease of avocado seedlings caused by Botryosphaeria dothidea fungus in Iran
Authors
Sedigheh Tavakoli, Valiollah Babaeizad, Mohammad Mahdavi
Abstract
Avocado (Persea americana) is a fruit tree that is capable of growing in the tropical and Mediterranean regions. Avocado fruit is fleshy and shiny green with a large core and has a high nutritional value. This plant entered Iran in the 1960s. More than 50 hectares of orchards in the north of the country are under avocado cultivation. The fungus Botryosphaeria dothidea from the Botryosphaeriaceae family is the causal agent of decay and canker disease in many species of woody plants in the world. The present study was conducted to investigate the causative agent of canker disease on avocado seedlings in Mazandaran. Sampling of cankers formed on the stem of avocado carried out. After the usual disinfection steps, the samples were cultured on Potato Dextrose Agar (PDA) medium. After 3 days, grayish white colonies appeared around the samples. Colonies turned black after a week. Examining the morphological characteristics of the isolates showed their similarity with Botryosphaeria fungus. For molecular confirmation, the selected isolate was amplified from the internal Transcribed Spacer (ITS) region of rDNA using ITS1 and ITS4 primer pair and the PCR product was sequenced. The obtained sequences were compared with other sequences available in the gene bank (NCBI) and BLAST analysis showed 100% similarity with the sequence of Botryosphaeria dothidea. The pathogenicity test was done by placing a 0.5 cm2 piece of fungus mycelium (One week old colony) on avocado branches. Two weeks after inoculation, symptoms similar to those observed in infected gardens were created. From the inoculated samples, a fungus similar to the initial isolates was isolated. There are reports of cankers caused by this fungus in other areas of this crop cultivation in the world. This is the first report of B. dothidea as the causative agent of avocado canker in Iran.
Keywords
Avocado, Botryosphaeria dothidea, Pathogenicity, Mazandaran