کنترل زیستی بیماری بلایت فوزاریومی گندم با استفاده از باکتری‌های جنس استرپتومایسس جدا شده از خاک مزارع استان آذربایجان‏شرقی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1844-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشجوی دانشگاه تبریز
2استاد دانشگاه تبریز
چکیده
یکی از بیماری‌های مهم گندم در دنیا بیماری بلایت فوزاریومی خوشه گندم می‏باشد که عامل آن قارچ Fusarium graminearum می‏باشد. عامل این بیماری علاوه بر آسیب شدید به محصول و کاهش کیفیت آن، انواع مختلفی از میکوتوکسین‌های خطرناک نظیر نیوالنول، زیرالنون و دزاکسی نیوالنول را روی گندم‏های آلوده تولید می‏کند، که برای انسان‌ها، دام و طیور به شدت خطرناک می‏باشد و می‏تواند انواع مختلفی از مشکلات گوارشی و تنفسی را ایجاد ‌کند. راه‏های متعددی برای کنترل این بیماری تاکنون معرفی گردیده است که در بین آن‏ها کنترل زیستی با عوامل آنتاگونیست به‌دلیل آسیب‏های کمتر به محیط زیست، بسیار مورد توجه محققان و گیاه‏پزشکان بوده است. بدین منظور تحقیق حاضر به منظور شناسایی و معرفی جدایه‏های جدیدی از باکتری‏های جنس استرپتومایسس با توان کنترلی این قارچ انجام گرفت. ابتدا از خاک مزارع گندم آذربایجان شرقی به‌صورت تصادفی نمونه‏برداری به عمل آمده و نمونه‌های بدست‌آمده به روش سری رقت در محیط کشت نشاسته- کازئین- آگار در رقت‌های مختلف کشت داده ‌شد. بعد از غربال‏گری و خالص‏سازی گونه‌های باکتری و انجام آزمون‌های بیوشیمیایی مختلف، تهیه اسلاید و مشاهده ساختار‌های هیف مانند در زیر میکروسکوپ و مشاهده شکل کلنی‌ها، نمونه‌های مشکوک به جنس Streptomyces انتخاب شده و با استفاده از آغازگر اختصاصی این جنس (strepB,strepF) به روش مولکولی شناسایی شدند. جدایه‏هایی که تعلق آن‏ها به جنس استرپتومایسس تایید گردیده بودند برای بررسی توان آنتاگونستی به روش کشت متقابل در برابر قارچ فوزاریوم مورد سنجش واقع شدند. برای این کار، این باکتری‌ها در محیط کشت پنجاه، پنجاه (SCA/PDA) به صورت کشت متقابل در برابر قارچ فوزاریوم قرار داده شدند. هر باکتری به صورت سه تکرار و به همراه سه شاهد مورد سنجش قرار گرفت و داده‌های بدست آمده در برنامه SPSS و به دو روش Tukey و Duncan مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت و بر اساس داده‌های بدست آمده چهار جدایه باکتری جنس استرپتومایسس باتوان بازدارندگی 68% تا 81.8% جهت انجام بررسی‌های تکمیلی انتخاب گردید.
کلیدواژه ها
 
Title
Biological Control of Fusarium Blight Disease of Wheat using Streptomyces Strains Isolated from the Soil of Farms in East Azarbaijan Province
Authors
maziyar hajizadeh, Reza Khakvar, Mahdi Arzanlou
Abstract
Fusarium blight disease is one of the most serious wheat diseases in the world, caused by the fungus Fusarium graminearum. In addition to causing significant harm to the product and lowering its quality, this pathogen secretes a variety of toxic mycotoxins on infected wheat, including nivalenol, ziralenone, and deoxynivalenol, which are exceedingly dangerous to humans, livestock, and poultry and it can cause a variety of digestive, respiratory, and other issues. So far, numerous strategies of managing this disease have been offered, but biological control with antagonistic agents has attracted the interest of researchers and phytopathologists due to its low environmental footprint. This study aimed to identify and introduce novel Streptomyces bacterium strains capable of managing this disease. First, the soil of several farms in East Azarbaijan was randomly selected, and the resulting samples were cultured using the serial dilution method in SCA media at various dilutions. After screening and purifying the bacterial species, performing various biochemical tests, observing the hyphae-like structures under the microscope, and observing the shape of the colonies, the suspected isolates of the genus Streptomyces were selected and identified using the genus' specific primers (strepB, strepF) by molecular method. The isolates that were determined to belong to the genus Streptomyces were evaluated for their antagonistic potential against Fusarium using the cross-culture method. To do this, these bacteria were grown in a 50/50 culture medium (SCA/PDA) as a cross-culture against Fusarium fungus. Each bacterium was assessed in three replicates with three controls, and the results were analyzed using SPSS and the Tukey and Duncan procedures. Finally, based on the results, four Streptomyces bacteria isolates were discovered with inhibitory capacities ranging from 81.8% to 68%.
Keywords
biological control, wheat, Streptomyces, Northwest Azerbaijan