وضعیت بیماری کوتولگی زرد جو در ایران و بررسی علل شیوع آن در سال زراعی 1402-1403

پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1850-25IPPC
نویسندگان
هیئت علمی . موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
چکیده
بیماری کوتولگی زرد جو مخرب‌ترین بیماری ویروسی غلات به ویژه گندم در دنیاست که گسترش جهانی دارد. در یک نگرش سیستمی بایستی برای درک بیماری و علت وقوع اپیدمی و یا خسارت، هرم اپیدمیولوژیک را نگاه کرد. شناخت اجزای هرم شامل ویروس، میزبان و ناقل در یک شرایط محیطی مناسب و درک روابط آنها که از پیچیدگی های خاصی برخوردار است، برای پیش آگاهی و اعمال مدیریت بیماری ضروری است. به طور کلی این بیماری توسط چند سروتیپ از دو ویروس مجزا به نام‌های ویروس کوتولگی زرد جو (Barley yellow dwarf virus, BYDV)ویروس کوتولگی زرد غلات (Cereal yellow dwarf virus, CYDV) از تیره Luteoviridae بوجود می‌آید. این ویروس‌ها با شته منتقل می‌شوند.حدود 28 شته به عنوان ناقل گزارش شده‌اند. از بین شته‌ها، Ropalosiphum padi بین ناقلین و از بین سروتیپ‌ها، PAV در دنیا و همین‌طور ایران غالب است. رابطه بین سه عنصر اصلی هرم بیماری یعنی ویروس– میزبان و شته ناقل بسیار پیچیده است و تنها راه انتقال ویروس، انتقال با شته است و انتقال، انتشار، اپیدمی ویروس اساسا به رفتار و بیولوژی و اکولوژی شته وابسته است و شرایط محیطی که روی شته تاثیر می‌گذارد مانند دما و رطوبت به شدت در توسعه بیماری نقش دارند. انتقال شته‌ها از اطراف مزارع به داخل آن، استقرار و تاسیس جمعیت، زاد و ولد، گسترش ثانویه، انتشار و مهاجرت همگی بستگی کامل به وجود میزبان با طراوت و شاداب و شرایط محیطی مناسب مانند خنکی هوا و رطوبت نسبی بالا دارد. فرم جنسی نقش زیادی در انتقال ندارد ولی فرم غیر جنسی بیشتر به طور بکرزایی توسعه پیدا می‌کنند و ویروس را انتقال می‌دهد. بسیاری از فاکتورهای اقلیمی مانند طول روز، میزان بارندگی، رطوبت، دما، تعداد روزهای ابری، تعداد روزهای یخبندان در سال زراعی، وجود مه در افزایش جمعیت شته نقش زیادی دارند. بر اساس اطلاعات هواشناسی در سال زراعی جاری فراهم بودن این دو فاکتور و وجود بادهای موضعی و پوشش ابر در اکثر روزهای بهاری از دلایل مهم شیوع این بیماری در بسیاری از نقاط کشور شد. زمستان ملایم و بهار طولانی و خنک در اکثر مناطق کشور مانند استان‌های اردبیل (سرعین، خلخال و پارس آباد)، مرکزی (شازند)، خراسان رضوی (مشهد)، چهار محال و بختیاری، لرستان (بروجرد)، غرب خوزستان، شمال کشور روی گندم و برنج در برخی مناطق دیگر باعث توسعه بیماری شده است. شته‌ها حشرات خنک دوست هستند. دامنه فعالیت شته در دمای بین 15 تا 25 درجه سانتی‌گراد مناسب است و بالاتر از آن موجب کاهش جمعیت می‌شود و سرمای ناگهانی در اوایل پاییز به ویژه در مناطق سرد به شدت در کاهش جمعیت شته نقش دارد و در نتیجه به شدت بیماری را کاهش می‌دهد. بر همین اساس می‌توان پیش آگاهی و مدیریت بیماری را اعمال کرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Barley Yellow Dwarf Virus in Iran: Understanding its Status and Unraveling the Spread Factors in the 2023-2024 Crop Season
Authors
Mahmoud Masumi
Abstract
Barley yellow dwarf disease stands out as one of the most devastating viral infections affecting cereals, particularly wheat, on a global scale. To comprehend the dynamics of this disease and its potential for causing epidemics and damage, a systematic approach involving the epidemiological pyramid is crucial. Understanding the key components of the pyramid-comprising the virus, host, and vector in specific environmental contexts and grasping the intricate relationships among them is essential for proactive disease awareness and effective management strategies.
Primarily caused by multiple serotypes of two distinct viruses, Barley yellow dwarf virus (BYDV) and Cereal yellow dwarf virus (CYDV) from the Luteoviridae family, this disease is transmitted by aphids. Approximately 28 aphid species have been identified as vectors, with Ropalosiphum padi being a dominant vector species and the PAV serotype prevailing globally, including in Iran. The interplay among the virus, host plant, and aphid vector in the disease pyramid is intricate, with aphids serving as the sole mode of virus transmission. The spread and epidemic potential of the virus heavily hinge on the behavior, biology, and ecology of the aphid, as well as the environmental factors influencing aphid populations, such as temperature and humidity.
Various climatic factors, including day length, humidity, rainfall, temperature, number of cloudy days, and presence of fog, significantly impact aphid population growth. The movement and establishment of aphids within and around fields, population growth, reproduction, secondary dispersal, diffusion, and migration all rely on the availability of fresh hosts and favorable environmental conditions, such as cool air and high relative humidity. While the sexual form of aphids plays a minor role in virus transmission, the asexual form propagates the virus. The prevalence of mild winters and prolonged, cool springs in regions like Ardabil, Markazi, Razavi Khorasan, Chahar Mahal and Bakhtiari, Lorestan provinces, West Khuzestan, and the northern parts of the country has contributed to disease outbreaks in wheat and rice crops.
Aphids thrive in cooler temperatures, with their activity optimal between 15 and 25 degrees Celsius. Population decline occurs above this range, and sudden cold spells in early autumn, particularly in colder regions, lead to a decrease in aphid populations, subsequently reducing disease prevalence. By leveraging advanced awareness and targeted disease management practices, the impact of Barley yellow dwarf disease can be mitigated effectively.
Keywords
Barley yellow dwarf, PAV, Luteoviridae, Ropalosiphum padi, epidemy