اولین گزارش از وقوع و بیماری زایی Fusarium acuminatum بر روی پسته

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1851-25IPPC (R1)
نویسندگان
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2دانشگاه تبریز- دانشکده کشاورزی - گروه گیاهپزشکی
چکیده
پسته (Pistacia vera L.) از خانواده Anacardiaceae یک آجیل باستانی با تاریخچه‌ای دیرینه است. پسته یکی از مهم ترین محصولات آجیل از نظر اقتصادی در سطح جهان است و به طور گسترده در ایالات متحده و ایران کشت می‌شود. درخت پسته گیاهی مقاوم به کم آبی و خاک شور است، درختان پسته علیرغم تحمل به تنش‌های محیطی، در مقابل دامنه وسیعی از بیمارگرهای گیاهی حساس می‌باشند. درختان پسته نیز مانند سایر گیاهان، توسط بیماری‌های قارچی مختلفی مورد حمله واقع می‌شوند. در یک مطالعه در سال 1401، در باغات پسته واقع در استان آذربایجان شرقی علائم زردی و پژمردگی و تغییر رنگ آوندی مشاهده گردید. از باغ‌های پسته واقع در استان آذربایجان شرقی از جمله شهرستان‌های مرند، جلفا، شبستر، صوفیان و بخش ایلخچی نمونه‌برداری صورت گرفت و نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل شدند. جداسازی و خالص‌سازی جدایه‌های قارچی با روش‌های رایج در بیماری‌شناسی گیاهی صورت گرفت. به منظور اثبات بیماری‌زایی جدایه‌ها، از روش شاخه بریده و مایه زنی روی نهال‌های دو ساله پسته با سه تکرار استفاده شد. به منظور تایید هویت قارچ‌های جداسازی شده ژن TEF با استفاده از آغازگرهای EF1/EF2 در طی واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر و محصول واکنش توالی‌یابی گردید. با مطالعه صفات ریخت‌شناختی و تلفیق آن با داده‌های توالی یابی، پنج جدایه به دست آمده از تحقیق حاضر متعلق به کمپلکس گونه‌ای Fusarium tricinctum (FTSC) و گونه Fusarium acuminatum شناسایی شدند. همچنین نتایج تست بیماری‌زایی نشان داد که جدایه‌های گونه مورد نظر روی پسته بیماری‌زا هستند. در تحقیق حاضر گونه‌یF. acuminatum برای اولین بار از روی میزبان پسته در ایران و همچنین از دنیا به عنوان عامل بیماری‌زا گزارش می‌شود.
کلیدواژه ها
 
Title
The first report of the occurrence and pathogenicity of Fusarium acuminatum on pistachio
Authors
Masoumeh Tarkhani, Mahdi Arzanlou, Abolfazl Narmani
Abstract
Pistachio (Pistacia vera L.; Anacardiaceae) is an ancient nut with a long history. Pistachios are one of the most important nut products from an economic point of view in the world and are widely cultivated in the United States and Iran. Pistachio is resistant to drought and salty soil. Despite the tolerance to environmental stress, pistachio trees are sensitive to a wide range of plant pathogens. Like other plants, pistachio trees are attacked by various fungal diseases. In a study in 2022, in pistachio orchards located in East Azarbaijan province, symptoms of yellowing, wilting and vascular discoloration were observed. Pistachio orchards in East Azarbaijan Province including Marand, Jolfa, Shabestar, Sufian and Ilkhchi districts were sampled and the samples were taken to the laboratory. Isolation and purification of fungal isolates was done with common methods in plant pathology. In order to prove the pathogenicity of the isolates, the excised shoots of Pistachio and two-year-old pistachio seedlings were inoculated with fungal isolates with three replications in laboratory and greenhouse conditions, respectively. In order to confirm the identity of the isolated fungi, the TEF gene was amplified using EF1/EF2 primers and the PCR product was sequenced. The isolates were identified by combining morphological characters and molecular data and all five isolates obtained from the present study were identified as belonging to Fusarium tricinctum species complex (FTSC) and Fusarium acuminatum species. Also, the results of the pathogenicity test showed that the isolates of the desired species are pathogenic on pistachios. To the best of our knowledge, F. acuminatum is reported as a pathogenic agent for the first time on pistachio in Iran and in the world.
Keywords
Molecular identification, Pathogenicity, Pistachio decline, TEF gene, Disease management