توسعه یک رژیم غذایی مصنوعی برای پرورش انبوه سن سبز پسته Acrosternum arabicum Wagner (Hemiptera: Pentatomidae): بهینهسازی برای تولید انبوه زنبورهای پارازیتویید
پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1883-25IPPC
نویسندگان
فاطمه دباغی زرندی1 ، فاطمه نبی زاده2 ، مهدی ضیاءالدینی دشتخاکی 1 ، محمد امین جلالی2 ، مرتضی الهیاری3
1بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
2 بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
3بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، زرقان، ایران
چکیده
زنبورهای پارازیتویید تخم از جمله عوامل مهم تنظیم کننده جمعیت سنهای سبز هستند و میتوانند جایگزین مناسبی برای مبارزه شیمیایی که امروزه بین کشاورزان مرسوم است باشند. جیره غذایی مصنوعی نقش مهمی در تولید تخم میزبان برای مقاصد صنعتی تولید پارازیتوییدها دارد. غذای مصنوعی علاوه بر افزایش کارآیی و کیفیت میزبان، اغلب باعث کاهش هزینههای تولید نیز میشود. این پژوهش با هدف توسعه یک جیره غذایی مصنوعی برای سن سبز یکدست پستهAcrosternum arabicum Wagner (Hemiptera: Pentatomidae) و در شرایط آزمایشگاهی (دمای 1±27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی، 8 ساعت تاریکی) انجام شد. فراسنجههای جدول زندگی آفت روی رژیم غذایی مصنوعی در مقایسه با جیره غذایی جایگزین با استفاده از جدول زندگی دو جنسی سن- مرحله و بعد از سه نسل پرورش تعیین شدند. براساس آزمایشهای مقدماتی ترکیب پودر جوانه گندم، مغز لوبیاسبز، مغز بادام زمینی، عصاره مخمر، شکر، ویتامین واندرزنت، استرپتومایسین و آب به عنوان رژیم غذایی مصنوعی معرفی گردید. نتایج نشان داد که بین نسبت جنسی و طول دوره رشد و نمو هر یک از مراحل رشدی حشرات پرورش یافته روی جیره غذای جایگزین و مصنوعی، تفاوت معنیداری مشاهده نشد. مقادیر چهار پارامتر اصلی جدول زیستی شامل نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ خالص تولید مثل، میانگین زمان یک نسل و نرخ متناهی افزایش جمعیت (rm، R0، T و λ) برای حشرات پرورش یافته روی جیره غذایی مصنوعی، بیشتر از حشرات پرورش یافته روی جیره غذایی جایگزین بود. این مقادیر روی جیره غذایی مصنوعی بهترتیب 005/0± 148/0 روز1-، 54/26± 01/139 تخم و 59/0± 03/34 روز، 0063/0± 16/1 روز1-، و برای جیره غذایی جایگزین بهترتیب 003/0± 111/0 روز1-، 16/11± 28/78 تخم و 47/0± 54/39 روز و 003/0± 12/1 روز1-محاسبه شد. همچنین نرخ بقا و مقدار امید به زندگی در حشرات پرورش داده شده روی جیره غذایی مصنوعی بالاتر و به ترتیب 01/0± 84/0 و 63/1± 375/ 39 و برای جیره غذایی جایگزین 03/0± 58/0 و 13/4± 94/36 تعیین گردید. با توجه به یافتههای آزمایش میتوان نتیجه گرفت که جیره غذایی مصنوعی معرفی شده میتواند جایگزین مناسبی برای رژیم غذایی جایگزین در تولید انبوه تخم میزبان برای پرورش انبوه زنبورهای پارازیتویید تخم که از دو خانواده انسیرتیده و سلیونیده هستند، باشد.
کلیدواژه ها
Title
Development of an artificial diet for the rearing of pistachio green stink bug, Acrosternum arabicum Wagner (Hemiptera: Pentatomidae): Optimizing for mass rearing of egg parasitoids
Authors
Fateme Dabaghi Zarandi, Fateme Nabizade, Mahdi Ziaaddini, Mohammad Amin Jalali, Morteza Alahyari
Abstract
Egg parasitoids are important regulatory agents of stink bug populations, and can serve as a suitable alternative to the chemical methods commonly used by farmers today. Artificial diets play a crucial role in enhancing host egg production for industrial purposes. These diets improve efficiency and quality while often reducing production costs.This research aims to develop an artificial diet for mass rearing of the pistachio green stink bug, Acrosternum arabicum Wagner (Hemiptera: Pentatomidae), as the host of the egg parasitoid wasps (Scelionidae and Encyrtidae) under laboratory conditions (temperature 27±1°C, relative humidity 60±10%, and photoperiod 16 hours light: 8 hours darkness). we compared the life table parameters of the artificial and composite diets using the two-sex, age-stage life table theory after three generations. Based on the preliminary studies, a combination of wheat germ, green beans, sunflower and peanut seeds, yeast extract, sugar, vitamin solution, and water was introduced as an artificial diet. The results show that there was no significant difference in sex ratio or longevity of each stage between the artificial and composite diets. However, the mean fecundity of females fed on the artificial diet was about 139.01±26.54 (eggs), which represented a significant increase compared to the fecundity of females fed on the composite diet (78.28±11.16 eggs) (p=0.05, t-test). Additionally, main parameters of life table (r, R0, T, and λ) for artificial and composite diets were about 0.148±0.0055 d-1, 139.01±26.54 eggs, 34.03±0.599 days and 1.16±0.0063 d-1 and 0.111±0.003 d-1, 78.28±11.16 eggs, 39.54±0.47 days and 1.12±0.0039 d-1, respectively. There was a significant difference between these four parameters on both diets. The survival rate and the life expectancy of Insects reared on artificial diet (0.84±0.01 and 39.375±1.63 respectively) were also higher than Insects reared of composite diets (0.58±0.03 and 36.94±4.13 respectively).These findings suggest that artificial diet can be recommended as a suitable alternative to the composite diet in the mass-producing host eggs. This would be beneficial for the large-scale rearing of egg parasitoids from two families, Encyrtidae and Seclionidae which are used in applied biological control programs to manage the stink bugs in pistachio orchards.
Keywords
artificial diet, Mass rearing, Pentatomidae, stink bug, pistachio