ارزیابی همزمان باقیمانده 211 آفت کش، سرب و کادمیوم در گندم و آرد گندم: وضعیت فعلی و ارزیابی ریسک سلامتی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1924-25IPPC
نویسندگان
1عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه جیرفت
2اداره کل استاندارد استان کرمان
چکیده
اهمیت غذا به عنوان منبع اساسی قرار گیری انسان در معرض آلاینده ها را نباید نادیده گرفت. این موضوع می تواند منجر به بروز اثرات جدی بر سلامت انسان ها از جمله: اختلال در عملکرد کبد و کلیه، افزایش بیماری های قلبی و عروقی، مشکلات کم خونی، عصبی و اسکلتی شود. گندم از قدیم تا به امروز، یکی از اصلی ترین اقلام سبد غذایی ایرانیان است لذا پایش آن در کلیه مراحل تولید و انبارش به جهت کسب اطمینان از عدم وجود آلاینده ها بسیار حائز اهمیت است. آلودگی های کارخانجات آرد، شامل آفات انباری که به گندم و فرآورده های آن، در دوره نگهداری تا مصرف نهایی، خسارت وارد می کنند. همچنین کشاورزان برای کنترل یا از بین بردن آفات (باکتری ها، قارچ ها و سایر موجودات)، حشرات و جوندگان از آفت کش ها استفاده می کنند. با توجه به استفاده گسترده و گاهاً سموم بی کیفیت در کشور، به منظور افزایش عملکرد و کاهش ضایعات پس از برداشت، نگرانی هایی در مورد اثرات نامطلوب احتمالی بر سلامت انسان ایجاد کرده است. یکی از موثرترین راه ها برای کاهش این خطرات، نظارت مستمر بر حدود مجاز انواع سموم مصرفی به منظور انجام اقدامات کنترلی به موقع است.
در این پژوهش، روشی ایمن، سریع و راحت، برای اندازه گیری 211 آفت کش و 2 آلاینده فلزی در 32 نمونه آرد گندم و گندم شامل گندم ذخیره شده در کارخانه های استان کرمان و آرد گندم تولید شده، به طور تصادفی انتخاب شدند و برای جداسازی از تکنیک QuEChERS همراه باGC-MS-MS و LC-MS-MS برای تعیین سموم هدف و از دستگاه جذب اتمی به جهت اندازه گیری فلزات سرب و کادمیوم استفاده شد. سپس، ارزیابی ریسک سرطان‌زایی و غیر سرطان‌زایی با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو (MCS)، شاخص خطر (HI) و خطر سرطان‌زا (CR) مورد ارزیابی قرار گرفت.
براساس نتایج حاصله، باقیمانده فلزات سرب و کادمیوم در نمونه های گندم و آرد گندم یافت شد. مقدارعناصر شناسایی شده سرب و کادمیوم در تمامی نمونه ها، از بیشینه رواداری ارائه شده در WHO و استانداردهای ملی ایران به شماره 103 و 12968، کمتر بود. مقادیر HI برای مصرف کنندگان بزرگسال و کودک برای باقی مانده های سرب و کادمیوم کمتر از 1 بود. مقدار CR کمتر از 1.0E-6 بود. بنابراین هیچ خطر سرطان زایی برای مصرف کنندگان گندم و آرد گندم وجود نداشت.
کلیدواژه ها
 
Title
Simultaneous screening of 211 Pesticide residues, lead and cadmium in Wheat and wheat flour: Current state and Health risk assessments
Authors
Moslem Basij, najmeh sheibani
Abstract
The importance of food as the main source of human exposure to pollutants should not be ignored. This issue can lead to serious effects on human health, such as: liver and kidney dysfunction, increase in cardiovascular diseases, anemia, neurological and skeletal problems. Wheat has been one of the main items in the Iranian food basket since ancient times, so it is very important to monitor it in all stages of its production and storage in order to ensure the absence of contaminants. Contaminations of flour factories, including warehouse pests that damage wheat and its products during the storage period until final consumption. Farmers also use pesticides to control or eliminate pests (bacteria, fungi and other organisms), insects and rodents. Due to the widespread and sometimes low-quality use of pesticides in the country, in order to increase yield and reduce post-harvest waste, it has raised concerns about possible adverse effects on human health. One of the most effective ways to reduce these risks is to continuously monitor the permissible limits of all types of poisons consumed in order to carry out timely control measures.
In this research, a safe, quick and convenient method was randomly selected to measure 211 pesticides and 2 metal pollutants in 32 samples of wheat and wheat flour, including wheat stored in factories in Kerman province and wheat flour produced. Separation by QuEChERS technique along with GC-MS-MS and LC-MS-MS was used to determine target toxins and atomic absorption device was used to measure lead and cadmium metals. Then, carcinogenic and non-carcinogenic risk assessment was evaluated using Monte Carlo simulation method (MCS), hazard index (HI) and carcinogenic risk (CR). Based on the results, the residual lead and cadmium metals were found in the wheat and wheat flour samples. The amount of identified lead and cadmium elements in all samples was lower than the maximum tolerance provided by WHO and Iran's national standards INSO 103 and INSO 12968. HI values for adult and child consumers were less than 1 for Pb and Cd residues. CR value was less than 1.0E-6. Therefore, there was no carcinogenic risk for wheat and wheat flour consumers.
Keywords
wheat flour, wheat, Pesticide, Lead, cadmium, Monte Carlo