واکنش ارقام مختلف گندم به ویروس موزاییک رگه‌ای گندم و ردیابی مولکولی ژن مقاومت Wsm2 در این ارقام با استفاده از نشانگر مولکولی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1952-25IPPC
نویسندگان
1دانشجوی دکترای گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، محقق موسسه تحقیقاتی KeyGene هلند
4محقق موسسه تحقیقاتی KeyGene هلند
5استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
گندم (Triticum aestivum L.) یکی از مهمترین محصولات غذایی و منبع مهم کربوهیدرات و پروتئین گیاهی در غذای انسان است. یکی از مخرب‌ترین بیمارگرهای ویروسی گندم، که عملکرد و کیفیت این محصول را تحت تاثیر قرار می‌دهد، ویروس موزاییک رگه‌ای گندم wheat streak mosaic virus (WSMV) است. با وجود اقدامات زراعی و شیمیایی مختلف ویروس موزاییک رگه‌ای گندم wheat streak mosaic virus (WSMV) هنوز به عنوان یک تهدید جدی کیفیت و میزان محصول گندم را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو به نظر می‌رسد، استفاده از ارقام مقاوم یکی از موثرترین روش‌های مدیریت این بیماری باشد. در این پژوهش، واکنش 287 ژنوتیپ مختلف گندم (شامل 58 رقم اصلاح‌شده ایرانی، 22 رقم بین‌المللی و 207 ژنوتیپ) در برابر جدایه WSMV-DOLT جمع آوری شده از اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، مایه زنی مکانیکی ارقام در مرحله دو تا سه برگی با استفاده از عصاره گیاهی آلوده به WSMV انجام شد و در زمان‌های 21، 28 و 35 روز پس از مایه زنی بر اساس شدت علایم، امتیازدهی شدند. در این روش امتیاز صفر تا 4 به ترتیب برای برگ‌های بدون علایم تا برگ‌های دارای موزاییک نواری و زردی شدید در نظر گرفته شد. از مجموع 287 رقم، در بازه زمانی 35 روز پس از مایه زنی، تعداد 15 رقم به عنوان نیمه مقاوم (شاخص 2) و تعداد شش رقم (پنج رقم ایرانی و یک رقم خارجی) به عنوان مقاوم با امتیاز صفر و یک ارزیابی شدند. همچنین در ردیابی مولکولی ژن‌ مقاومت Wsm2 با استفاده از نشانگر (SSR Marker- 219 bp) Xbarc102 در تمامی شش رقم مقاوم باند مورد انتظار bp 219 تکثیر گردید. این مطالعه منابع ارزشمندی را برای اصلاح‌کنندگان به منظور بهبود واریته‌های مقاوم در برابر WSMV در گندم فراهم می‌کند.
کلیدواژه ها
 
Title
Reaction of wheat genotypes to wheat streak mosaic virus and molecular detection of Wsm2 resistance gene using molecular markers
Authors
Marziyeh Enteshari, Amir Massah, Rahim Mehrabi, Reza Talebi, aboozar soorni
Abstract
Wheat (Triticum aestivum L.) is one of the most important food products and as an important source of carbohydrate and vegetable protein in human food. One of the most destructive viral pathogens of wheat, which affects the yield and quality of this product, is the wheat streak mosaic virus (WSMV). Despite various agricultural and chemical control strategies, wheat streak mosaic virus (WSMV) is still a significant threat for yield and quality of wheat worldwide. It seems use of resistant varieties is one of the most effective methods for WSMV control. To evaluate reaction of the 287 different genotypes of wheat comprising 58 Iranian and 22 international varieties along with 207 other genotypes against WSMV, they were inoculated with WSMV-DOLT isolate collected from Isfahan at two-to-three-leaf stage. Symptom severity was assessed at 21, 28, and 35 days after inoculation (dpi) using a scoring scale ranging from 0 to 4. Scores ranged from plants showing no symptoms (score 0) to those exhibiting stripe mosaic and severe chlorosis (score 4). The results indicated that 15 genotypes were semi-resistant and six genotypes (five Iranian genotypes and one international genotype) showed no symptom and were classified as resistant at 35 dpi. Additionally, molecular detection of Wsm2 resistance gene using the Xbarc102 marker (SSR Marker- 219 bp), showed that the expected amplicon size (219 bp) was amplifies in all six resistant genotypes. This study provides valuable resources for breeders to improve resistant varieties against WSMV in wheat.
Keywords
wheat, wheat streak mosaic virus, Wsm2 resistance gene, Xbarc102 marker