بررسی تاثیر جدایه‌های قارچ تریکودرما Trichoderma spp. و باکتری Bacillus subtilis در فاکتورهای رشدی گیاه گوجه‌فرنگی در شرایط گلخانه

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1982-25IPPC
نویسندگان
1دانشجوی دکتری
2هیات علمی
3بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک ، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
4موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک
چکیده
اثر محرک رشد گیاهان توسط میکروارگانیسم‌ها در کشت بسیاری از محصولات دیده شده ‌است. قارچ‌ها و باکتری‌های مختلف با نقش‌های متعدد در طبیعت مانند اندوفیت‌های گیاهی، آنتاگونیست‌های بیماری‌های گیاهی، کلونیزه‌کننده‌های ریزوسفر و محرک‌های رشد گیاهان شناخته شده‌اند. در این پژوهش تاثیر قارچ تریکودرما، باکتری باسیلوس و مواد شیمیایی سالیسیلیک‌اسید و هیومیک‌اسید در افـزایش رشـد گیـاه گوجه‌فرنگی در شرایط گلخانه‌ای بررسی شدند. جدایه‌های قارچ متعلق به گونه‌های Trichoderma harzianum و T. longibrachiatum شامل یک سویه تجاری (Trichorun) و سه سویه بومی، جدایه‌های باکتری متعلق به گونه Bacillus subtilis شامل یک سویه تجاری (Serenade) و پنج سویه بومی، مواد شیمیایی سالیسیلیک‌اسید و هیومیک‌اسید، به دو صورت محلول پاشی اندام‌‌های هوایی و تلقیح ریشه و در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار انجام شد. تیمارها به‌صورت انفرادی و ترکیبی استفاده شدند. قطر سـاقه، حجم ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه به‌عنوان شاخص‌هـای رشـدی در ایـن آزمـون مـورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آزمایش‌ها نشان داد که تیمار ترکیبی فرآورده تجاریTrichorun با Serenade و تیمار بومی2 T. harzianum، که همگی به‌صورت تلقیح ریشه استفاده شدند، به ترتیب موجب افزایش معنی‌دار 22/49 و 23/02 درصد در قطر ساقه، 61/68 و 67/28 درصد حجم ریشه، 74/37 و 61/17 درصد وزن تر ریشه، 48/82 و 40/51 درصد وزن خشک ریشه، 24/08 و 33/26 درصد وزن تر اندام هوایی، و 39/73 و 31/15 درصد وزن خشک اندام هوایی گیاه گوجه‌فرنگی نسبت به تیمار شاهد شدند. کمترین عملکرد مربوط به تیمار شاهد بود. استفاده از این عوامل آنتاگونیست در ریشه گیاه می‌تواند علاوه بر کنترل عوامل بیماریزا موجب بهبود رشد، افزایش بازدهی و مقاوم شدن گیاه در برابر آفات و بیماری‌ها شود.
کلیدواژه ها
 
Title
The effect of Trichoderma spp. and Bacillus subtilis in tomato growth factors under greenhouse conditions
Authors
zahra nemati, Younes Karimpour, Shahram Farrokhi, shahram naeimi
Abstract
The effect of microorganisms on plant growth has been seen in the cultivation of many products. Different fungi and bacteria are known to play multiple roles in nature, such as plant endophytes, plant disease antagonists, rhizosphere colonizers, and plant growth promoters. In this research, the effect of Trichoderma spp., Bacillus subtilis, salicylic acid and humic acid were investigated in increasing tomato growth in greenhouse conditions. Fungus isolates belong to T. harzianum and T. longibrachiatum including one commercial strain (Trichorun) and three indigenous strains, bacterial isolates belong to B. subtilis including one commercial strain (Serenade) and five indigenous strains, salicylic acid and humic acid, in two forms foliar spraying of aerial parts and root inoculation was done in the form of a completely random design in five repetitions. The treatments were used individually and in combination. Stem diameter, root volume, root and aerial parts fresh and dry weight were used as growth indicators in this test. The results of the experiments showed that the combined treatment of the Trichorun with Serenade and the indigenous treatment of T. harzianum 2, all of which were used as root inoculation, caused a significant increase in stem diameter of 22.49 and 23.02 %, 61.68 and 67.28 % of root volume, 74.37 and 61.17 % of root fresh weight, 48.82 and 40.51 % of root dry weight, 24.08 and 33.26 % of aerial parts fresh weight, and 39.73 and 31.15 % of aerial parts dry weight of tomato respectively compared to control. The lowest yield was related to the control. The use of these antagonistic agents in the root of the plant can, in addition to controlling pathogenic agents, improve growth, increase productivity and make the plant resistant to pests and diseases.
Keywords
Trichoderma, B. subtilis, Growth promoter, salicylic acid