قارچ‌های مرتبط با بیماری‌های غده سیب زمینی در منطقه سراب

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1993-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشگاه تبریز- دانشکده کشاورزی - گروه گیاهپزشکی
2دانشگاه تبریز
3دانشجو
چکیده
سیب‌زمینی )با نام علمی Solanum tuberosom) گیاهی است زراعی با ارزش غذایی بالا که از نظر میزان مصرف غذایی در جهان پس از گندم، ذرت و برنج در جایگاه چهارم قرار می‌گیرد. سیب‌زمینی در برابر طیف وسیعی از عوامل بیماری‌زا حساس است که همگی می‌توانند باعث کاهش شدید کیفیت و عملکرد محصول شوند. بیماری‌های ناشی از این عوامل بیماری‌زا با تأثیر بر کیفیت سیب‌زمینی در طول کشت، انبارداری و فراوری خسارات قابل‌توجهی را به دنبال دارد. شهرستان سراب به عنوان قطب تولید سیب زمینی در استان آذربایجان شرقی مطرح می‌باشد. علیرغم شیوع علایم پوسیدگی غده سیب زمینی در این منطقه تاکنون تحقیق جامعی در مورد شناسایی عوامل قارچی دخیل در این بیماری‌ها صورت نگرفته است. هدف تحقیق حاضر بررسی و شناسایی عوامل قارچی مرتبط با بیماری‌های غده سیب زمینی در این منطقه می‌باشد. به منظور نمونه برداری، در طول فصل زراعی تابستان 1401 از مزارع سیب‌زمینی در شهرستان سراب نمونه برداری در چند نوبت به صورت کاملا تصادفی به عمل آمد. جداسازی و خالص‌سازی جدایه‌های قارچی با استفاده از روش‌های معمول در بیماری‌شناسی گیاهی انجام گرفت. شناسایی جدایه‌ها با ارزیابی صفات ریخت‌شناختی و با استفاده از منابع معتبر انجام گردید. در نهایت، برای تایید هویت قارچ‌های جداسازی شده، بسته به گروه قارچی، ناحیه ژنومی ITS-nrDNA و ژن β-tubulin توالی‌یابی شد. با تلفیق داده‌های ریخت‌شناختی و داده‌های مولکولی، گونه‌های قارچی Trichocladium solani، Colletotrichum coccodes و Rhizoctonia solani به ترتیب از نظر فراوانی به عنوان گونه‌های قارچی مرتبط با پوسیدگی غده سیب زمینی در منطقه سراب جداسازی و شناسایی گردیدند. سیب‌زمینی سالانه تحت تأثیر طیف گسترده‌ای از بیمارگرها و آفات دچار خسارت می‌شود که در این بین، بیمارگرهای قارچی بیشترین خسارت را به این گیاه زراعی مهم وارد می‌کنند. از این رو، شناسایی و ردیابی بیمارگرهای گیاه سیب‌زمینی در مناطق کشت این محصول می‌تواند در ارایه راهکارهای مناسب برای مدیریت بیماری های مهم سیب زمینی مفید واقع شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Fungi associated with potato tuber diseases in Sarab region
Authors
Abolfazl Narmani, Mahdi Arzanlou, mohsen ayari
Abstract
Potato (Solanum tuberosum) is an economically significant crop with high nutritional value, ranked fourth globally in food consumption after wheat, corn, and rice. Potatoes are susceptible to a wide range of pathogens, all of which can cause a severe reduction in product quality and yield. Diseases caused by these pathogens lead to significant economic losses by affecting the quality of potatoes during cultivation, storage and processing. Sarab region is known as the pole of potato production in East Azarbaijan Province. Despite the prevalence of potato tuber rot symptoms in this region, no comprehensive research has been done on identifying of fungal agents involved in these diseases. Therefore, this study aims to investigate and identify the fungal agents associated with potato tuber diseases in this region. To collect samples, random sampling was done several times during the summer cropping season of 2022 from the potato fields of Sarab region. Isolation and purification of fungal isolates were made using common plant pathology techniques. To identify the isolates, morphological characteristics were evaluated by relevant literature. Finally, in order to confirm the identity of the isolated fungi, the ITS-nrDNA genomic region and parts of β-tubulin gene were amplified and sequenced based on the fungal group. Based on a combination of morphological features and sequencing data, Trichocladium solani, Colletotrichum coccodes, and Rhizoctonia solani were isolated and identified as fungal species associated with potato tuber rot in Sarab region, ranked by abundance. Annually, potatoes are damaged by a broad spectrum of pathogens and pests, among which fungal pathogens cause the most damage to this strategic plant. Therefore, the identification and tracking of potato plant pathogens in the cultivation areas of this product can be useful in providing appropriate strategies for managing important potato diseases.
Keywords
Pathogen, Tuber rot, Disease management, morphology, Molecular analysis