تاثیر چند جدایه Bacillus و گوگرد بر نماتد مولد غده گوجه ‏فرنگی در شرایط گلخانه

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2004-25IPPC (R1)
نویسندگان
1ندارم
2گروه گیاه‏پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران
3گروه گیاه‎‏پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی‏سینا، همدان
چکیده
نماتد مولد غده (Meloidogyne sp.)از نظر اقتصادی مهم‏ترین نماتد انگل گیاهی محسوب شده و بیش از 5% خسارت ایجاد شده در گیاهان مختلف ناشی از جمله این نماتد است. علائم ناشی ازحمله نماتد در بخش‏های هوایی گیاه بصورت کوتولگی، زردی و پژمردگی و در ریشه به شکل تشکیل گره و غده است که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می‎‏شود. گوگرد عنصری است که در خاک بوسیله باکتری‏های اکسید کننده گوگرد بنام Thiobacillus sp. اکسید شده و باعث افزایش اسیدیته خاک می‏گردد. اسیدی شدن خاک باعث حلالیت عناصر غذایی شده و در نتیجه رشد بهتر گیاه و مقاومت آن در مقابل عوامل بیماری‏زا را موجب می‏شود. در این مطالعه تاثیر گوگرد (به نسبت 15 لیتر در هکتار) در کنار سه جدایهBacillus (cfu= 108 و یک میلی‏لیتر به ازای هر گلدان) کنترل نماتد مولد غده روی گوجه‏فرنگی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با هشت تیمار در شرایط گلخانه و دمای دمای 2±25 بررسی گردید. تیمارها شامل جدایه 690 باسیلوس + گوگرد، جدایه 469 باسیلوس +گوگرد، جدایه 945 باسیلوس + گوگرد، هر یک از جدایه‏های باکتری به تنهایی، تیمار گوگرد به تنهایی و تیمار شاهد آلوده در پنج تکرار در آزمون دانکن (5%) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد وزن تر، وزن خشک، طول قسمت‏های هوایی و طول ریشه در تیمار کاربرد جدایه 690 باکتری همراه با گوگرد نسبت به شاهد به ترتیب منجر به افزایش 01/39%، 53/26%، 75/46% و 521/52% و نیز کاهش شاخص‏های نماتد از جمله تعداد لارو سن دو در هر صد گرم خاک ریزوسفر، تعداد تخم و کیسه تخم در گرم ریشه به ترتیب شامل 93/61، 2/52 و 27/48 درصد شده و در بیشتر موارد تفاوت معنی‏دار نشان داد.
کلیدواژه ها
 
Title
Eeffect of several Bacillus isolates and sulfur on the control of tomato root-knot nematode under greenhouse conditions
Authors
reza tourajimasror, Behrooz Harighi, Leila Kashi
Abstract
The root-knot nematode (Meloidogyne sp.) is the most important plant parasitic nematode and more than 5% of the damage to various plants is caused by this nematode. The symptoms in the aerial parts of the plant includes stunting, yellowing and wilting, and knots in the root, which reduce the yield and quality of the product. Sulfur is an element that is produced in the soil by sulfur-oxidizing bacteria called Thiobacillus sp. Acidification of the soil causes the solubility of nutrients, and as a result, it causes better plant growth and its resistance against disease-causing agents. In this study, the effect of sulfur (15 liters in each ha) with three isolates of Bacillus (1 ml of cfu=108) on the control of root-knot nematode on tomato plants. Experiment were conducted in the form of a completely randomized basic design with eight treatments under greenhouse conditions (25±2 °C). The treatments were including Bacillus (isolate 690) + sulfur, Bacillus (isolate 469) + sulfur, Bacillus (isolate 945) + sulfur, each of the Bacillus isolates without sulfur, sulfur and infected plant as control treatment with five replicates using Duncan's test (05%). The results showed that the treatment of Bacillus (isolate 690) with sulfur had a higher effect on the control of nematode than other treatments. The results showed that fresh weight, dry weight, length of aerial parts and length of roots in the treatment of the use of 690 bacterial isolate with sulfur compared to the control resulted in an increase of 39.01%, 26.53%, 46.75% and 521% respectively. 52.52%, as well as the reduction of nematode indicators, including the number of second-stage larvae per hundred grams of rhizosphere soil, the number of eggs and egg sacs per gram of root, respectively, included 93.61%, 52.2%, and 48.27%, and in most The cases showed a significant difference.
Keywords
Bacteria, sulfur, biological control, Root-knot nematode