اثر ضدقارچی 15 اسانس گیاهی بر تعدادی از قارچهای بیماریزای گیاهی در شرایط آزمایشگاهی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2013-25IPPC (R1)
نویسندگان
1گروه گیاه پزشکی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران,
2گروه گیاه پزشکی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
3گروه گیاه پزشکی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده
با هدف بررسی اثر ضد قارچی 15 اسانس گیاهی بر بازدارندگی از رشد تعدادی از قارچهای بیماریزای گیاهی، تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور قارچ و اسانس و با سه تکرار صورت گرفت. اسانسها شامل زنیان، باریجه، نعناع فلفلی، رزماری، اسطوخودوس، لیمون گراس، اکالیپتوس، کاکوتی، آویشن، مورد، گلپر، رازیانه، آنغوزه، مریم گلی و مرزه بود. قارچهای مورد مطالعه شامل: Fusarium oxysporum f.sp. dianthii (Fod) عامل پژمردگی فوزاریومی میخک، Fusarium oxysporum f.sp. medicagenes (Fom) عامل پژمردگی فوزاریومی یونجه، Fusarium solani (Fs) عامل پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا و Tricharina gilva (Tg) عامل پوسیدگی مغز ساقه انگور بودند. فعالیت ضد قارچی هر اسانس با استفاده از روش Fothergill (2012) با اندکی تغییرات انجام شد. حداقل غلظت قارچ کشی (MFC) بطور جداگانه با قرار دادن 1/0، 1، 10 و 100 ppm از هر یک از اسانس ها و با مشاهده عدم رشد هر یک از قارچ ها در سطح محیط کشت PDA پس از 72 ساعت نگهداری در دمای 26 درجه سانتی گراد ارزیابی گردید. نتایج نشان داد از میان 15 اسانس، تعداد 5 اسانس (گلپر، کاکوتی، اکالیپتوس، آویشن و زنیان) توانایی بازدارندگی از رشد شعاعی قارچهای مذکور را داشتند که بیشترین درصد بازدارندگی با 66/40 % مربوط به اثر اسانس آویشن بر قارچ Tg و کمترین درصد بازدارندگی با 33/7 % مربوط به اثر اسانس گلپر بر قارچ Fod بود. در آزمون دوم، رقت های 10 و 100 ppm از اسانس های منتخب با محیط کشت PDA مخلوط شد و یک پلاگ نیم سانتیمتر مربعی از هر قارچ در مرکز محیط کشت قرار داده شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد بازدارندگی رشد شعاعی قارچ بدون تفاوت معنی دار آماری با مقادیر 167/41 % و 41 % به ترتیب مربوط به رقت 100ppm اکالیپتوس و آویشن و کمترین درصد بازدارندگی با صفر درصد مربوط به رقت 10ppm گلپر و کاکوتی بود. مقایسه میانگین ها در آزمون دانکن نشان داد میزان بازدارندگی از رشد قارچ ها بین اسانس های اکالیپتوس و آویشن تفاوت معنیداری در سطح 1% نداشت. اثر بازدارندگی اسانس آویشن در دو رقت 25 و 75 ppm بر روی قارچ های مذکور به روش مخلوط با محیط کشت نشان داد؛ بیشترین درصد بازدارندگی (67/70 %) روی قارچ Tg در رقت 75 ppm و کمترین درصد بازدارندگی (بدون تفاوت آماری در سطح 5%) روی قارچ های Tg (22 %) و Fs (7/20 %) در رقت 25 ppm به دست آمد.
کلیدواژه ها
Title
Antifungal effects of 15 plant essential oils some plant pathogenic fungi at in-vitro condition
Authors
Ezatollah Sedaghatfar, Reza Hejazi, Sara Atarod, Hadi Rahanandeh, Afshin Esmaeilifar
Abstract
This study was conducted to investigate the antifungal effect of 15 plant essential oils on some plant pathogenic fungi. The research was conducted in the form of a factorial experiment based on a completely random design with two factors of fungus and essential oil and with three replications. The essential oils included ajowan, galbanum, peppermint, rosemary, lavender, lemon grass, eucalyptus, ziziphora, thyme, mord, angelica, fennel, Stinking assa, sage, and marze. The studied fungi include Fusarium oxysporum f.sp. dianthii (Fod) causes carnation fusarium wilting, Fusarium oxysporum f.sp. medicagenes (Fom) causes fusarium wilt of alfalfa, Fusarium solani (Fs) causes fusarium root rot of beans and Tricharina gilva (Tg) causes grape stem rot. The antifungal activity of each essential oil was evaluated using the method reported by Fothergill (2012) with some modifications. The minimum fungicidal concentration (MFC) was determined separately with concentrations 0.1, 1, 10, and 100 ppm of each essential oil and with no visible growth of the fungi on the PDA culture medium and was incubated at 26 °C for 72 hr. The results showed that out of 15 essential oils, 5 essential oils (Angelflower, Ziziphora, Eucalyptus, Thyme, and Ajowan) could inhibit the radial growth of the fungi mentioned above and the highest percentage of inhibition with 40.66% related to Tricharina gilva (Tg) fungus. And the lowest inhibition percentage of 7.33% was related to (Fod). In the second test, 10 and 100 ppm dilutions of selected essential oils were mixed with a PDA culture medium as the pour plate method. A plug of half a square centimeter of each fungus was placed in the center of the culture medium, the results showed that the highest percentage of inhibition of the radial growth of the fungus with the values of 41.167% and 41% respectively related to Eucalyptus and Thyme and the lowest percentage of inhibition with 0% related to It was to Angelica. In the next step, only thyme essential oil in two dilutions of 25 and 75 ppm was examined on 4 fungi. The highest percentage of inhibition (56%) of fungus (Fod) was obtained at the dilution of 75 ppm and the lowest percentage of inhibition (26%) related to the dilution of 25 was the ppm of fungi (Fs).
Keywords
thyme, plant essential oil, Minimum fungicidal concentration, plant pathogenic fungi