مقایسه کارایی پرتو گاما، تیمار پلاسمای سرد و پرتو فرابنفش در کنترل بیماری های پس از برداشت میوه توت فرنگی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2019-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشگاه صنعتی امیرکبیر
2عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای
3سازمان انرژی اتمی پژوهشکده پلاسما
4شرکت توسعه کاربردپرتوهای سازمان انرژی اتمی
چکیده
حدود 50 درصد از تولید میوه توت‌فرنگی کشور به دلیل عمر انبارش کوتاه، طی مراحل برداشت و حمل‌ونقل در اثر آلوده شدن به عوامل بیماری‌زای پس از برداشت از بین می‌رود. بافت آبدار و دیواره سلولی نازک و محتوای قند بالا و اسیدی بودن توت‌فرنگی موجب تنوع آلودگی‌های پس از برداشت در این محصول شده است. در این مطالعه ابتدا عوامل بیماری‌های پس از برداشت میوه توت‌فرنگی در استان مازندران که در دسته عوامل قارچی بودند،روی سطح محصول شناسایی شدند،سپس قارچ‌های طبیعی شناسایی‌شده از سویه‌های Botrytis cinerea ، Alternata tenuissima,Rhizopus stolonifer Aspergillus niger, Penicillium expansum در محیط کشت بطور جداگانه جداسازی شدند، درنهایت میزان تأثیر تیمار با دزهای مختلف پرتوگاما (1500،1250،1000،750و2000گری)، تیمار با پلاسمای سرد اتمسفری با ولتاژ 100 ولت در بازه‌های زمانی ( 90،45 و 150 ثانیه) و تیمار با پرتو فرابنفش (3و 5 دقیقه) بر آلودگی‌های قارچی توت‌فرنگی موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد پرتوگاما در دامنه دز 1250 و 1500 گری کلیه آلودگی‌های قارچی توت‌فرنگی را از بین میبرد ،این در حالی است که تیمار با پلاسمای سرد و پرتو فرابنفش با توجه به آلودگی‌زدایی سطحی که دارند تنها قادر به کاهش جمعیت آلودگی‌های قارچی توت‌فرنگی هستند.از بین سویه‌های قارچی توت‌فرنگی مقاوم‌ترین سویه در برابر پرتوگاما، Alternata tenuissima بود زیرا دارای بزرگ‌ترین اسپور و بیشترین پیگمان در اسپور است. سویه Penicillium expansum حساس‌ترین سویه قارچی به پرتوگاما بود.نتایج این تحقیق کارایی بالای پرتوگاما در مقایسه با سایر روش‌های رفع آلودگی در میوه توت‌فرنگی را نشان می‌دهد.
کلیدواژه ها
 
Title
Comparison of the efficiency of gamma rays, cold plasma treatment and ultraviolet rays in the control of post-harvest pathogens of strawberry fruit
Authors
Masoud Gholinezhad Bahnamiri, samira shahbazi, Hosein Afarideh, Abolfazl Mazandarani, Seyed Pezhman Shirmardi
Abstract
Strawberry has a limited shelf life owing to pathogenic agent contamination after harvest, around half of the nation's strawberry fruit production is lost during the harvest and shipping phases. Due to the strawberry's juicy texture, thin cell wall, high sugar content, and acidity, this product has a variety of post-harvest contaminations.The agents of post-harvest strawberry fruit diseases in Mazandaran province were first identified on the product's surface. Next, natural fungi from strains of Botrytis cinerea ، Alternata tenuissima,Rhizopus stolonifer Aspergillus niger and Penicillium expansum were identified in the culture medium as they were separated separately. Lastly, the effect of treatment with various doses of gamma radiation (1500, 1250, 1000, 750, and 2000Gy), treatment with atmospheric cold plasma at a voltage of 100 volts in time intervals (90, 45, and 150 seconds), and treatment with ultraviolet rays (3 and 5) minutes were investigated on strawberry fungal infections.The outcomes shown that, whilst cold plasma therapy and UV light treatment may only lower the number of strawberry fungal infections by decontaminating their surface, gamma radiation within the dose range of 1250 and 1500 Gy can eradicate all strawberry fungal infections. Because Alternata tenuissima has the biggest spore and the most pigment in its spore, it is the strawberry fungus strain that is most resistant to gamma. The fungus strain that proved most susceptible to gamma radiation was Penicillium expansum. The study's findings demonstrate the great effectiveness of gamma radiation in strawberry fruit decontamination when compared to alternative techniques.
Keywords
Post-harvest disease of strawberries, gamma radiation, Cold plasma, UVC