تأثیر عصاره فرموله شده سیر روی راب Agriolimax agrestis درگلخانه کاهو
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2044-25IPPC (R1)
نویسندگان
1مسئول آزمایشگاه
2هیات علمی مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
3دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات آفتکشها، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
چکیده
راب Agriolimax agrestis یکی از مهمترین آفات سبزی، صیفی و محصولات گلخانهای در سراسر دنیا بهشمار میآید که اغلب خسارتهای جبران ناپذیری به این محصولات وارد مینماید. با توجه به مشکلات ناشی از بکارگیری رابکشهای شیمیایی، اولویت اصلی در مدیریت این آفت، یافتن جایگزینهای مناسب برای ترکیبات پرخطر میباشد. در پژوهش حاضر، کارایی عصاره سیر فرموله شده (امولسیون 50 درصد) روی رابهای A. agrestis در گلخانههای کاهو sativa Lactuca ،استانهای مازندران (ساری) و البرز (کرج) در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش زیستسنجی روی لیسکهای نابالغ همسن به وزن 5/0 تا 7/0 گرم انجام و تلفات آنها بعد از 24 ساعت تعیین و مقدار LC50 برآورد شد. آزمایشهای ارزیابی کارایی در گلخانه با تیمارهای 1- عصاره سیر (در دو غلظت 1 و 2 برابر LC50)، 2- رابکش معدنی فریکول® (5 گرم در مترمربع)، 3- رابکش شیمیایی متالدئید لوماکیدین 5 جی® (7/0 گرم در مترمربع) و 4- شاهد انجام شد. براساس نتایج آزمایش زیستسنجی، مقدار LC50 برای عصاره سیر برابر با 6/24 گرم بر لیتر برآورد شد. در گلخانه، با افزایش غلظت عصاره، میزان درصد کارایی افزایش یافت. میانگین کارایی عصاره سیر با غلظت دو برابر LC50 در دو استان پس از گذشت دو، چهار، هشت، پانزده و بیست و یک روز بهترتیب برابر 5/2± 8/55 ، 9/2± 8/60 ،3/2± 9/64 ،3/2± 2/70 و 4/2± 7/73 درصد محاسبه شد. هر چند میزان این کارایی در روز بیست و یکم در مقایسه با متالدئید به طور معنیداری کمتر بود، اما نتایج نشان میدهد که عصاره سیر قادر به ایجاد تلفات در جمعیت راب نابالغ A. agrestis است. ضمن اینکه در غلظت نامبرده، با کاهش قابل توجه میزان تغذیه، در روز بیست و یکم آزمایش (در استانهای مازندران و البرز به ترتیب 7/37 و 8/32 درصد) با تیمار متالدئید (به ترتیب با 5/26 و 9/30 درصد) تفاوت آماری معنیداری نداشت. از این رو در راستای کاهش مصرف و اثرات نامطلوب سموم شیمیایی، کاربرد متناوب عصاره سیر با سایر رابکشها میتواند در برنامههای مدیریتی راب A. agrestis مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of formulated garlic extract on the slug Agriolimax agrestis in lettuce greenhouse
Authors
Elham Ahmadi, Moloud Gholamzadeh Chitgar, Babak Heidary Alizadeh
Abstract
Agriolimax agrestis (Linne, 1758) is one of the most important pests of vegetables, summer and greenhouse crops all over the world, which sometimes cause irreparable damages to these crops. According the problems caused by using chemical molluscicides, the main priority in slug management is to find suitable alternatives for high-risk compounds. In the present study, the effectiveness of formualted garlic extracts (50% emulsion) on A. agrestis in lettuce (Lactuca sativa) greenhouses of Mazandaran (Sari) and Alborz (Karaj) provinces were evaluated in the form of a completely randomized statistical design. Bioassay test was performed on immature slugs of the same age weighing 0.5 to 0.7 grams and their mortality percentage were determined after 24 hours and the LC50 value was estimated. Efficiency evaluation experiments were done in the greenhouse with treatments 1- garlic extract (in two concentrations of 1 and 2 times LC50), 2- mineral molluscicide, Ferricol® (5 g/m2), 4- Chemical molluscicides, Lumakidin 5G® (0.7 g/m2) and 5- control. Based on the results of bioassay tests, the LC50 value for garlic extract was estimated as 24.6 g/L. In the greenhouse, with the increase in the concentration of the extracts, the effectiveness percentage increased. The average efficacy of garlic extract treatment with twice the LC50 concentration in two provinces after two, four, eight, fifteen and twenty-one days were calculated 55.83±2.51, 60.83±2.94, 64.98±2.31, 70.27 ± 2.33 and 73.70 ± 2.42 percent respectively. Although this efficiency was significantly lower on the 21st day compared to metaldehyde, but the results show that garlic extract is able to cause losses in the population of immature slug A. agrestis. Besides, in the mentioned concentration, with a significant reduction feeding amount, on the 21st day of the experiment (in Mazandaran and Alborz provinces, 37.7% and 32.8%, respectively) Compared with metaldehyde treatment (26.5% and 30.9%, respectively) had not statistically significant difference. Therefore, in order to reduce the consumption and adverse effects of chemical poisons, alternating use of garlic extract with other slug killers can be considered in A. agrestis management programs.
Keywords
Slug, Garlic, Bioassay, lettuce