بررسی کارآیی واکس آماده مصرف مرکبات MaxiFresh C، (حاوی 7/0 درصد قارچکش پریمتانیل با فرمولاسیون EC) برای کنترل بیمارگر کپک سبز مرکبات
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2065-25IPPC (R1)
نویسندگان
1عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
2مرکز تحقیقات مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، پژوهشکده علوم باغبانی (HSRI)، سازمان آموزش و ترویج تحقیقات کشاورزی (AREEO)، رامسر، ایران
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس، ایران
4- موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
5پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
چکیده
مرکبات یکی از مهمترین محصولات باغی کشور بوده که بعد از سیب، رتبه دوم تولید را به خود اختصاص داده است. در طی مراحل پس از برداشت، بیمارگرهای متنوعی باعث خسارت به میوه مرکبات میشوند، یکی از مهمترین آنها، قارچ Penicillium digitatum عامل بیماری کپک سبز مرکبات میباشد که بیشترین خسارت را به خود اختصاص داده است. برای مدیریت این بیمارگر، انواع مختلفی از قارچکشها استفاده میشود. متاسفانه در سالهای اخیر درسطح دنیا، سویههای مقاوم این بیمارگر در برابر قارچکشها، گزارش شده است، بنابراین استفاده از قارچکشهایی جدید و موثر با نقطهاثری متفاوت، ضروری است. در بررسی حاضر، کارایی قارچکش جدید MaxiFresh C (حاوی 7/0 درصد پریمتانیل) با فرمولاسیون EC ، در کنترل پوسیدگی میوه مرکبات ارزیابی شده است که به دلیل داشتن نحوه تاثیر متفاوت و نیز به دلیل کم خطر بودن آن، میتواند جایگزین خوبی برای قارچکشهایی که پنیسیلیوم علیه آنها مقاوم شده است، باشد. برای تعیین میزان بازدارندگی قارچکش بر بیمارگر، از روش اسپری بر روی میوه استفاده شده است. به این منظور پس از انتقال میوه مرکبات رقم تامسون ناول از باغ به آزمایشگاه و ضدعفونی، خراشهایی به منظور نفوذ بیمارگر بر روی سطوح میوه ایجاد شد، با اسپورهای بیمارگر با سوسپانسونی حاوی 106 اسپور بیمارگر در هر میلی لیتر آب سترون، بر روی میوهها، مایهزنی انجام شد. پس از آلودهسازی مصنوعی با اسپورهای بیمارگر کپک سبز، میوهها 8 ساعت در دمای اتاق نگهداری شدند آنگاه یکی از تیمارهای بعدی اعمال شدند که عبارتند از: اسپری کردن مکسی فرش سی به میزان 2 لیتر به ازای هر تن مرکبات، قرار دادن میوهها در محلول قارچکش ایپرودیون+کاربندازیم (رورال تی اس) با غلظت یک در هزار به میزان 120 ثانیه به عنوان تیمار مرجع و در تیمار شاهد نیز از آب سترون استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار و برای هر تکرار، 12 عدد میوه همزمان در سه منطقه آمل، رامسر و شیراز انجام شد و نتایج با استفاده از نرم افزار SAS 9.1 صورت گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب دادهها نشان میدهد که بین تیمارها با شاهد آب در سطح 1% اختلاف معنیداری وجود دارد ولی بین مکانهای آزمایش و نیز اثر متقابل تیمار در مکان اختلاف معنیدار آماری وجود ندارد. مقایسه میانگین تیمارها بهروش آزمون چنددامنهای دانکن انجام گرفت. درصد بروز بیماری به ترتیب نشان میدهد در تیمار قارچکش مرجع (ایپریدیون-کاربندازیم) 78/2 درصد و در تیمار مکسیفرش صفر بوده است بهطوریکه در مقایسه با شاهد آب با آلودگی 100 درصد، هر دو تیمار، در مهار بیمارگر بسیار موثر بودند. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی، اسپری مکسی فرش با دوز 2 لیتر به ازای هر تن میوه مرکبات، برای مدیریت این بیمارگر پیشنهاد میگردد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of the efficacy of ready-to-use citrus wax MaxiFresh C (an emulsifiable concentrate containing 0.7 % pyrimethanil fungicide) to control of citrus green mold (Penicillium digitatum)
Authors
Farid Beiki, Hossein Taheri, banafshe Safaei, Mehdi Kord, Iman Jourbanian
Abstract
Citrus is one of the most important garden products of the country, which has been assigned the second rank after apple in this field. During the post-harvest stages, various plant pathogenic agents cause damage to the citrus fruit, Penicillium digitatum is one of the most important, which causes the most damage. To manage this pathogen, different types of fungicides are used, but unfortunately, resistance of pathogens to these fungicides has been reported in recent years around the world. Therefore, it is necessary to use new fungicides with different effective points. In this study, the effectiveness of a new fungicide (Maxifresh C) containing (0.7% pyrimethanil) with an EC formulation to control citrus fruit rot was investigated. For this purpose, after the transfer of the Thomson Nowell cultivar fruits from the garden to the lab and disinfection, scratches on fruit surface were created for pathogen penetration. After artificial contamination with pathogenic spores containing 106 spores per ml, the fruits were kept at room temperature for 8 h, then other treatments were applied, which included 1-spraying Maxi-Fresh C at a rate of 2 liters per each ton of citrus fruits, 2-Placing the fruits in fungicide solution of iprodione + carbendazim (Rovral TS) at a concentration of 1:1000 for 120 s, and 3-sterile water was also used as the control. The experiment was conducted in the form of Completely Randomized Design with three replicates so that 12 fruits were intended for each replicate. All fruit tests were conducted simultaneously in the three regions of Amol, Ramsar, and Shiraz. The combined analyses of variance (ANOVA) revealed that there were significant differences between treatments compared to the water control at α=1%, but no significant difference in locations or treatment × location combinations. Based on the ANOVA results, the comparison of means was performed using Duncan’s multiple range test. Disease incidence in Ipridion-carbendazim as a reference fungicide, Maxifresh at rates of 2 L/T of the fruits and water control, were 2.78, 0 and 100 respectively. Based on the results obtained from this research, it is recommended to use 2 liters of Maxifresh per 1000 kg of citrus fruit by spraying to manage citrus green mold disease.
Keywords
Citrus, Green Mold, Maxifresh, Pyrimethanil, Postharvest