اثرات کشندگی و زیر‌کشندگی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر برخی پارامتر‌های فیزیولوژیکی سفید بالک گلخانهTrialeurodes vaporariorum (Hemiptera: Aleyrodidae) تحت شرایط آزمایشگاهی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2098-25IPPC (R1)
نویسندگان
1دانشگاه ارومیه، دانشکده کشاورزی، گروه گیاهپزشکی،
2گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
32 موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، بخش تحقیقات آفت‌کشها، تهران، ایران
چکیده
سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum Westwood (Hemiptera: Aleyrodiade) به عنوان یکی از مهمترین آفات محصولات گلخانه ای در جهان است. استفاده از آفتکش‌های کم خطر و سازگار با محیط‌زیست، یکی از مهمترین اهدافی است که بهتر است در مدیریت تلفیقی آفت مذکور مد نظر قرار‌گیرد. در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی (ترکیبات بیوشیمیایی و فعالیت آنزیم‌های سم‌زدا) پوره سن دوم سفید بالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، اسانس‌گیری از گیاه مورد نظر با روش تقطیر بخار به‌وسیله دستگاه کلونجر انجام شد و اجزای شیمیایی آن توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف‌سنج (GC-MS) اندازه‌گیری شد. مونو‌ترپن کارون (13/57%) به‌عنوان یکی از مهمترین و فراوان ترین ترکیب اصلی اسانس مذکور شناسایی شد. غلظت‌های مورد استفاده در زیست سنجی، براساس ‌نتایج حاصل از آزمایشات مقدماتی تعیین که در آن غلظتهایی که باعث تلفات ١٠ تا ٩٠ درصد شدند انتخاب شدند و برای تعیین غلظت های نهایی مورد استفاده قرار گرفتند. میزان LC10، LC30 و LC50 این اسانس در زیست‌سنجی با روش غوطه‌بری برگ، به ترتیب 048/1094، 824/ 2534و 118/4536 پی پی ام برآورد شد. همچنین تاثیر غلظت‌های مذکور بر برخی ترکیبات بیوشیمیایی (پروتئین، تری-گلیسرید،گلوکز و گلیگوژن) و فعالیت آنزیم‌های سم زدای (آلفا نفتیل استراز‌ ، بتا نفتیل استراز‌ و گلوتاتیون اس ترانسفراز) پوره سن دوم سفید بالک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان پروتئین، گلیکوژن، تری‌گلیسیرید، گلوکز و فعالیت آنزیم‌های سم-زدا، پوره سن دوم سفید بالک تیمارشده با غلظت‌های متفاوت اسانس مورد استفاده در تیمار‌ها در مقایسه با شاهد به طور معنی‌داری کاهش یافت. کاهش میزان ترکیبات بیوشیمیایی را می‌توان به اثرات ضدتغذیه‌ای اسانس نعناع فلفلی ربط داد. با این حال با توجه به اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس نعناع فلفلی، گیاه مذکور می‌‌تواند جهت استفاده در مدیریت تلفیقی سفید بالک گلخانه مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Lethal and sub-lethal effects of peppermint essential oil (Mentha piperita L.) on some physiological parameters of the greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum (Hemiptera: Aleyrodidae),under laboratory conditions
Authors
Fariba Mehrkhou, Mohammad Reza Sharifiyan, Maryam Negahban
Abstract
The greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum, (Westwood) (Hemiptera: Aleyrodidae), is one of the most important pests of greenhouse crops worldwide. Usage of low-risk and ecological friendly insecticides which could be consider as a complementary method in integrated pest management of aforementioned pest. In the present study, the lethal and sublethal effects of peppermint essential oil (Mentha piperita L.) on some physiological parameters (biochemical compounds and the activity of detoxification enzymes) of the second instar nymph of greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum were studied. For this purpose, the extraction of essential oil from the plant was done by steam distillation with Clevenger and their chemical components were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The monoterpenoid Carvone (57.13%) was the most and main chemical component of the aforementioned essential oil. The used concentrations were obtained based on the concentration setting pre-tests, in which causing the mortality range between 10-90% were calculated to assign the final concentrations of essential oil. The LC10, LC30 and LC50 value of peppermint essential oil were obtained 1094.048, 2534.824, and 4536.118 ppm using dipping method, respectively. Also, the effects of aforementioned concentrations on some biochemical compounds such as protein, triglyceride, glucose, glycogen and the activity of detoxification enzymes (alpha-naphthyl esterase, beta-naphthyl esterase and glutathione S-transferase) were evaluated. The results showed that, the amount of protein, glycogen, triglyceride, glucose and the activity of detoxification enzymes of the second instar nymph of greenhouse whitefly were decreased in treatments compared to control, when exposed to different concentration of essential oil. Descending of the biochemical compounds could be due to the antifidant effects of pepper mint essential oil. Therefore, the mentioned essential oil could be consider in in integrated management of greenhouse whitefly.
Keywords
Peppermint, greenhouse whitefly, esterase, Glutathione S-transferase, biochemical compounds