بررسی کارآیی قارچکش Xedathane 20 (پریمتانیل + روغن میخک) با فرمولاسیون ECبرای کنترل کپک سبز مرکبات (Penicillium digitatum)
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2070-25IPPC (R1)
نویسندگان
1موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس، ایران
3مرکز تحقیقات مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، پژوهشکده علوم باغبانی (HSRI)، سازمان آموزش و ترویج تحقیقات کشاورزی (AREEO)، رامسر، ایران
4- موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
5پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
چکیده
مرکبات یکی از مهمترین محصولات باغی کشور بوده که بعد از سیب، رتبه دوم تولید را به خود اختصاص دادهاست. در طی مراحل پس از برداشت، بیمارگرهای متنوعی باعث خسارت به میوه مرکبات میشوند، یکی از مهمترین آنها، قارچ Penicillium digitatum عامل بیماری کپک سبز مرکبات میباشد که بیشترین خسارت را به خود اختصاص داده است. برای مدیریت این بیمارگر، انواع مختلفی از قارچکشها استفاده میشود. متاسفانه درسالهای اخیر درسطح دنیا، سویههای مقاوم این بیمارگر در برابر قارچکشها نیز گزارش شده است. بنابراین استفاده از قارچکشهایی جدید و موثر با نقطهاثری متفاوت، ضروری است. در بررسی حاضر، کارایی قارچکش جدید زداتان 20 (Xedathane 20)، حاوی (187.2 گرم بر لیتر پریمتانیل و 185 گرم بر لیتر روغن میخک) با فرمولاسیون EC ارزیابی شده است که به دلیل داشتن نحوه تاثیر متفاوت و نیز به دلیل کمخطربودن، میتواند جایگزین خوبی برای قارچکشهایی که پنیسیلیوم علیه آنها مقاوم شده است، باشد. برای تعیین میزان بازدارندگی قارچکش بر بیمارگر، از روش شستشوی میوه در محلول قارچکش استفاده شده است. به این منظور پس از انتقال میوه مرکبات رقم تامسون ناول از باغ به آزمایشگاه و ضدعفونی، خراشهایی به منظور نفوذ بیمارگر بر روی سطوح میوه ایجاد و با سوسپانسونی حاوی 106 اسپور بیمارگر در هر میلیلیتر آب سترون، مایهزنی انجام شد. پس از آلودهسازی مصنوعی با اسپورهای بیمارگر کپکسبز، میوهها 8 ساعت در دمای اتاق نگهداری شدند آنگاه یکی از سه تیمار زیر اعمال شدند که عبارتند از: برای تیمارهای قارچکش مورد بررسی از سه غلظت قارچکش به نسبت های 2، 5/2، 3 درهزار استفاده شد (غلظت توصیه شده توسط شرکت دانش میوه خاورمیانه، 5/2 در هزار میباشد). از قارچکش ایپرودیون+کاربندازیم (رورالتیاس) با مجوز قبلی، با غلظت یک درهزار به عنوان تیمار شاهد قارچکش و از آبسترون نیز به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. برای اعمال تیمارها، میوههای آلوده شده با بیمارگر، به مدت 120 ثانیه در محلولهایی با غلظت ذکر شده قرار داده شدند، سپس میوهها تا ثبت نتایج در شرایط انباری با دمای محیط قرار دادهشدند. آزمایش در قالب طرح بلوککاملتصادفی با 3 تکرار و برای هر تکرار، 12 عدد میوه در نظر گرفتهشد. کلیه آزمونهای میوه، همزمان در سه منطقه آمل، رامسر و شیراز انجام شد و نتایج بر اساس تجزیهمرکب دادهها، تحلیل شد. نتایج نشان میدهد کلیه تیمارهای قارچکش در مقایسه با شاهد آب در سطح 5 درصد، اختلاف معنیداری دارند اما بین تیمارگرهای قارچکش اختلاف معنیداری وجود ندارد. بدین صورت که درصد بیماری در تیمار شاهد سم (ایپریدیون-کاریندازیم)، زداتان با غلظت 2 درهزار و زداتان با غلظت 3 درهزار هر کدام78/2 درصد و زداتان با غلظت 2/5 درهزار کنترل کاملی در مقایسه با شاهد با آلودگی کامل داشتند. بنابراین میتوان مصرف قارچکش زداتان 20 با غلظت دو درهزار را برای مدیریت این بیمارگر پیشنهاد داد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of the efficacy of Xedathane 20 fungicide (Pyrimetanil +Clove oil) with EC formulation to control of citrus green mold (Penicillium digitatum)
Authors
Farid Beiki, banafshe Safaei, Hossein Taheri, Mehdi Kord, Iman Jourbanian
Abstract
Citrus is one of the most important garden products of the country and has been assigned the second rank after apple in this field. During the post-harvest stages, various plant pathogenic agents cause damage to the citrus fruit, which Penicillium digitum is one of the most important causes of damage to citrus fruit. To manage this pathogen, different types of fungicides have been used, but unfortunately, resistance of pathogens to these fungicides has been reported worldwide in recent years. Therefore, it is necessary to develop new fungicides with different effects. In this study, The effectiveness of new fungicide (Xedathane 20), containing (187.2 g/l of pyrimethanil and 185 g/l of clove oil) with EC formulation have been investigated, due to having different effect and also because of its low risk, can be a good alternative to the previous resistant fungicides. To determine the pathogen inhibition rate, the fruits were washed in a fungicide solution. For this purpose, after the transfer of Thomson Nowell cultivar of citrus fruits from the garden to the laboratory and disinfection, scratches on citrus fruit surface were created for pathogen penetration, and after artificial contamination with pathogenic spores containing 106 spores per ml, the fruits were kept at room temperature for 8 h, followed by other treatments. For the investigated fungicide treatments, three concentrations of fungicide were used in proportions of 2, 2.5, and 3 per thousand (The concentration recommended by Middle East Fruit Science Company is 2.5 per thousand). The fruits were Placed in fungicide solution of Iprodione + Carbendazim (Rovral TS) with a concentration of 1:1000 for 120 s, which has previously received the necessary permits for citrus fruits, as a fungicide control treatment, and sterile water was also used as a control treatment. To apply the mentioned treatments; The fruits infected with the pathogen were placed in the solution with the mentioned concentration for 120 s, after which the fruits were kept at room temperature until results were recorded. The experiment was conducted in the form of a randomized complete block design with three replicates and 12 fruits for each replication. All fruit tests were conducted simultaneously in three regions; Amol, Ramsar and Shiraz, and the results were analyzed based on composite data analysis. The results showed that all the fungicide treatments have a significant difference at the level of 5% compared to the water control, but there was no significant difference between the fungicide treatments. Therefore, to manage of this pathogen, it is possible to suggest that Xedathan 20 fungicide at a concentration of two per thousand be used.
Keywords
Citrus, Postharvest, Green Mold, Xedathan 20, Pyrimethanil, clove oil