کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا بوسیلهی قارچکش های زیستی
پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 2087-25IPPC (R1)
نویسندگان
عزت اله صداقت فر 1 ، افشین اسمعیلی فر2 ، رضا حجازی2 ، هادی رهاننده3 ، ابوالفضل ترابی4 ، آرش نرگسی دهدشت5
1گروه گیاه پزشکی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران,
2گروه گیاه پزشکی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
3گروه گیاه پزشکی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
4کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا بوسیلهی قارچکش های زیستی
5مرکز تحقیقات علوم گیاهی کاربردی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
چکیده
پوسیدگی فوزاریومی ریشه ناشی از قارچ Fusarium solani f.sp phaseoli، از مهمترین بیماریهای قارچی لوبیا در کشورهای مختلف و ایران میباشد. بررسیهای انجام گرفته در استان مرکزی به ویژه شهرستان خمین نشان میدهد این بیماری به عنوان عامل غالب پوسیدگی ریشه لوبیا در استان، خسارات قابل توجهی را به زراعت لوبیا وارد مینماید. اهمیت کشت لوبیا در استان مرکزی، موثر نبودن کنترل شیمیایی علیه این بیماری و اثرات نامطلوب زیست محیطی سموم، ضرورت تحقیق برای کنترل زیستی این بیماری را در استان ایجاب نموده است. به منظور بررسی نقش کنترلی تعدادی از عوامل زیستی تجاری موجود در کشور بر بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا قارچکشهای زیستی شامل؛ مایکوروت (Glomus spp.)، تریکوران پی (Trichoderma harzianum)، تریکو (T. harzianum)، آلکاگرین (T. harzianum)، پروبیو 96 (Bacillus subtilis)، پارس باسیل (Bacillus velezensis strain M11-RTS)، پتابارور-2 (Pseudomonas koreensis و Ps. vancouverensis) بررسی گردید. همچنین برای مقایسه، از تیمارهای شاهد آلوده، شاهد منفی (غیر آلوده) و قارچکش شیمیایی ایپرودیون-کاربندازیم (رورال تی اس) استفاده گردید. صفات مورد بررسی شامل وزن تر بوته، ارتفاع بوته، وزن تر ریشه و شاخص بیماری بودند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد تیمارها در تمامی صفات مورد بررسی در سطح پنج درصد (p < 0.05) اختلاف معنی داری داشتند. در تمامی صفات مذکور، پتابارور 2 کمترین تأثیر را در کاهش بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه داشت. نتایج ارزیابی اثر عوامل زیستی بر بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا نشان داد پارس باسیل بیشترین تأثیر را در کاهش بیماری و افزایش وزن تر ریشه داشت. رورال تی اس و پارس باسیل بدون اختلاف معنی دار بیشترین تأثیر را در کاهش بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا داشتند.
کلیدواژه ها
Title
Fusarium root rot disease control of beans by biological fungicides
Authors
Ezatollah Sedaghatfar, Afshin Esmaeilifar, Reza Hejazi, Hadi Rahanandeh, Abolfazl Torabi, Arash Nargesi-Dehdasht
Abstract
Fusarium root rot caused by Fusarium solani f.sp phaseoli is one of the most important fungal diseases of beans in different countries and Iran. Investigations carried out in Markazi province, especially in Khomeyn region, show that this disease, as the dominant cause of bean root rot in the province, causes significant damage to bean cultivation. The importance of bean cultivation in the Markazi province, the ineffectiveness of chemical control against this disease, and the adverse environmental effects of toxins have necessitated the need for research for the biological control of this disease in the province. To investigate the control role of some commercial biological agents available in the country on fusarium root rot disease of beans, biological fungicides include; Mycoroot (Glomus spp.), Trichoran-P (Trichoderma harzianum), Trico (T. harzianum), Alkagreen (T. harzianum), Probio 96 (Bacillus subtilis), Pars Bacil (Bacillus velezensis strain M11-RTS), Potabarvar-2 (Pseudomonas koreensis and Ps. vancouverensis). Also, for comparison, treatments of infected control, negative control (uninfected) and chemical fungicide carbendazim-iprodione (Rovral–TS) were examined. The examined traits included; plant fresh weight, plant height, root fresh weight and disease index. The results of analysis of variance showed that the treatments had a significant differences in all investigated traits (p < 0.05). The effect of biological factors on Fusarium root rot disease of beans showed that Pars bacillus had the greatest effect in reducing the disease and increasing root fresh weight (p<0.05) and Rovral–TS and Pars Bacillus had the greatest effect in reducing fusarium root rot disease of bean without significant difference.
Keywords
Pars Bacil, non-chemical, biological control, Bean, Fusarium solani f.sp phaseoli